Graafschap College voert onderwijsroute uit

Het Graafschap College gaat in het kader van de nieuwe inburgeringswet de onderwijsroute uitvoeren. Bij de onderwijsroute gaat het om het toeleiden van inburgeraars naar een erkend diploma mbo/hbo/wo. In de aanbestedingsprocedure afgelopen najaar kozen de Achterhoekse gemeenten het Graafschap College, samen met de HAN en de Radboud Universiteit, als samenwerkingspartner voor de onderwijsroute. De onderwijsroute wordt georganiseerd vanuit de Taalschool; voor de uitvoering worden docenten uit verschillende teams ingezet.   

Gemeenten verantwoordelijk voor inburgering 

Eline Derks, die de onderwijsroute vanuit de Taalschool coördineert, vertelt: “In de nieuwe inburgeringswet, die sinds 1 januari 2022 van kracht is, zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van statushouders. Zij maken de afspraken met inburgeraars en zorgen voor het inkopen van de trajecten. Voor de uitvoering van de onderwijsroute in de Achterhoek zijn wij als Graafschap College dus, in samenwerking met HAN en Radboud Universiteit, verantwoordelijk. Twee partners in de regio voeren de beide andere routes van de inburgering uit: de zogenaamde Z- of zelfredzaamheidsroute, voor inburgeraars met lage leerbaarheid, en de B1-route, de reguliere inburgeringsroute, die door de grootste groep inburgeraars zal worden gevolgd.” 

Aansluiting met mbo 

Het is de verwachting dat na de zomervakantie gestart kan worden met in elk geval 1 groep deelnemers aan de onderwijsroute. Het zal met name gaan om jonge cursisten, tot 28 jaar. Zij gaan zo’n 25 uur per week naar school. Daarvan wordt circa 80% besteed aan het aanleren van de Nederlandse taal, waarbij natuurlijk ook veel aandacht is voor leven en werken in de Nederlandse maatschappij. Daarnaast krijgen de deelnemers vakken als rekenen en Engels. Eline Derks: “Het belangrijkste doel is dat de cursist binnen anderhalf jaar klaar is om de overstap naar een mbo-opleiding te maken. Binnen het Graafschap College zijn de lijntjes tussen Taalschool en mbo heel kort, wat de doorstroom zeker zal vergemakkelijken. Ook zullen de lessen van de onderwijsroute bewust op de locatie J.F. Kennedylaan worden uitgevoerd, zodat de deelnemers daar alvast tussen mbo-studenten rondlopen en er de weg weten als ze de overstap maken.”   

Aanmelding via gemeente  

Omdat de gemeenten in de huidige wetgeving de regie hebben op de inburgering, verlopen aanmelding en intake via hen. Direct aanmelden via de Taalschool-site is daarom niet mogelijk. “Docenten van de Taalschool of de Entree-opleiding kunnen door de gemeenten wel worden ingeschakeld bij de intake,” aldus Eline. “Zij hebben immers de expertise om een goede inschatting te maken van de leerbaarheid van statushouders. Dat is belangrijk, want als een deelnemer direct op de goede plek zit, is de kans des te groter dat hij of zij de inburgering met succes afrondt.”    

 

Contactpersoon onderwijsroute Graafschap College: Kristel Tebarts, k.tebarts@graafschapcollege.nl